S. Othman Kelantan Sebagai Seorang Novelis - Ismail, Aziz (Universiti Sains Malaysia, 1976)
Latihan ilmiah ini merupakan satu keperluan bagi memenuhi ijazah sarjana muda sastera di pusat pengajian ilmu kemanusiaan, Universiti Sains Malaysia. Dalam latihan ini saya membuat suatu kajian iaitu berkenaan salah seorang penulis yang sememangnya tidak asing lagi dalam kesusasteraan di tanah air. Beliau adalah s. Othman Kelantan.