Wanita, Patriarki Dan Konsumerisme: Satu Analisis Terhadap Dua Majalah Wanita Tempatan - Liew, Peng Pink (2020)
Tesis ini mengkaji pemaparan wanita dalam dua majalah wanita tempatan terpilih, iaitu Wanita dan Nona. Kajian mengenai pemaparan wanita ini memberikan fokus kepada beberapa bentuk dan darjah patriarki yang memperkukuh diskriminasi, prasangka dan stereotaip terhadap wanita dalam bidang ekonomi, sosial, politik dan media di Malaysia. Dalam konteks ini, ketidakseimbangan antara gender perlu dikenal-pasti dan dihapuskan untuk mencapai kesaksamaan gender di Malaysia. Sehubungan dengan itu, tesis ini menggunakan analisis kandungan dan analisis teks untuk mengkaji bagaimana ketidakseimbangan gender telah dipaparkan dalam media, khususnya dalam majalah wanita terpilih. Dapatan kajian telah menunjukkan bahawa wanita kini adalah lebih menonjol sebagai wanita berkerjaya dalam domain awam; namun begitu, subteks dalam majalah wanita terpilih yang masih memberikan penekanan kepada peranan domestik dan kecantikan fizikal wanita masih mengukuhkan ideologi seksis bersifat patriarki. Di samping itu, konsumerisme juga memainkan peranan besar dalam menkonstruk suatu standard kecantikan wanita dengan memaparkan mereka sebagai konsumer kepada produk fesyen dan kecantikan. Objektifikasi wanita juga berlaku apabila kecantikan fizikal wanita telah dipergunakan sebagai komoditi oleh pengiklan untuk menjual produk-produk lain. Pemaparan wanita sedemikian dalam majalah wanita telah mengukuhkan ketidakseimbangan gender dalam masyarakat.