Bentuk-bentuk Hiburan di Tanah Melayu Dari Tahun. 1917 Hingga 1940. - Ismail, Noorhaliza (Universiti Sains Malaysia, 1989)
Hiburan adalah satu unsur yang tidak dapat dipisahkan dari manusia yang hidup di dunia ini.Manusia yang sentiasa sibuk dengan kegiatan harian di bidang ekonomi merapunyai waktu-waktu rehat atau waktu lapang setelah bekerja, memerlukan unsur-unsur hiburan untuk merehat dan melapangkan hati. Dan hiburan boleh dianggap sebagai satu ’escapisme’ dari sebarang masalah yang timbul.Selain itu melalui bentuk hiburan yang ada ia dapat menggambarkan perubahan nilai, norma kehidupan dan sikap serta pemikiran masyarakatnya