Perjalanan Ke Kerja - Satu Kajian Kes Dari Kajang Ke Kuala Lumpur - Kong, Yoke Kiew (Universiti Sains Malaysia, 1985)
Latihan ilmiah ini bertujuan untuk memberi satu gambaran am tentang ciri-ciri perjalanan ke kerja yang dilakukan oleh penduduk dari sebuah pekan kecil iaitu Kajang ke sebuah bandaraya yang berdekatan iaitu Kuala Lumpur.Jarak jauh antara dua lokasi ini ialah kira-kira limabelas batu.Fenomena perjalanan ke kerja yang dilakukan oleh sebilangan besar penduduk Kajang ke Kuala Lumpur adalah disebabkan oleh faktor ekonomi.