Analisis penggunaan kaedah istinbat dalam penetapan fatwa di Malaysia : kajian di jabatan-jabatan mufti terpilih - Wan Abdullah, Wan Ab Rahman Khudzri (2006)
Fatwa merupakan hasil ijtihad mufti terhadap pertanyaan mustafti mengenai sesuatu masalah yang dihadapi. Ia dicapai setelah penelitian dibuat terhadap sesuatu kes yang dihadapi merujuk kepada sumber-sumber hukum yang sah menurut syarak. Selain merujuk kepada sumber-sumber yang sah, sesuatu hukum hanya diperakukan setelah melalui proses istinbat yang menepati kehendak syarak juga Kajian ini bertujuan menganalisis kaedah-kaedah istinbii! dalam penetapan fatwa-fatwa rasmi sepanjang tempoh sepuluh tahun mulai tahun 1990 hingga tahun 2000 di Malaysia merujuk kepada fatwa rasmi beberapa pihak berkuasa mengenainya yang terpilih. Secara khususnya pula, kajian ini berusaha meneliti empat perkara iaitu ketekalan (consistency) kaedah-kaedah istinbii! yang diikuti dalam proses pemfatwaan di Malaysia, keterikatan dengan mazhab dalam amalan pemfatwaan di Malaysia, pematuhan aspek ma.la{lat dan 'urf atau adat setempat dalam penetapan sesuatu fatwa, dan perbandingan amalan kaedah istinbaf di beberapa buah Jabatan Mufti di Malaysia.