Kaum India Tanah Melayu dan Seal Kewarganegaraan, 1946-1958 - Kailasam, Anbalakan (Universiti Sains Malaysia, 1988)
Kaum India adalah salah satu dari kaum yang terbesar di Malaysia. Mereka mempunyai hubungan sejarah dengan Tanah Melayu sejak beratusratus tahun dahulu. Walaupun begitu, golongan yang berada di Tanah Melayu pada masa ini sebenarnya adalah wariaan pekerja-pekerja India dibawa masuk oleh Inggeris yang pada akhir abad ke 19 dan awal abad ke 20. Sejak kebelakangan ini, banyak kajian tentang Malaysia di penghujur.g abad ke 19 dan abad ke 20 telah diusahakan oleh para sejarawan. Malangnya di dalam kebanyakan karya-karya ini, peranan kaum India diketepikan sama sekali ataupun hanya disentuh sebagai perkara sampin; an sahaja. Keadaan ini telah menimbulkan persoalan apakah kaum India tidak mempunyai peranan aktif di dalam perkembangan-perkembangan di Tanah Melayu pada tempoh tersebut? Sebenarnya peranan kaum India memerlukan penilaian yang lebih mendalam dari yang telah dibuat setakat ini. Masalah di sini ialah kebanyakan maklumat mengenai peranan kaum India tersirat dan tersurat di dalan akhbar-akhbar Tamil seraasa. Akhbar-akhbar inilah dengan giat telah mempamirkan tindakbalas dan perasaan kaum India pada waktu itu malangnya penulis-penulis sejarah Tanah Melayu tidak berminat atau tidak berupaya untuk menyelidiki akhbar-akhbar Tamil ini.