Imej Kepimpinan Politik Melayu Dalam Novel-Novel Melayu - Hashim, Abu Bakar (Universiti Sains Malaysia, 1976)
Apabila membicarakan kepimpinan politik melayu maka harus dilihat hubungan kepimpinan dengan politik. Dalam system politik Malaysia, kepimpinan dan ppolitik merupakan dua factor yang mempunyai hubungan timbal-balik. Perlajanan politiknya dicorakkan oleh peranan pemimpin. Sikap serta peranan peminpin pula diikat oleh dasar politik yang ada. Keadaan ini dapat dilihat pada pemerintahan yang telah berjalan sekian lama.