Pembangunan Dan Penilaian Keberkesanan Manual Elektrokimia Bagi Meningkatkan Pemahaman Konsep Elektrokimia, Kemahiran Penaakulan Saintifik Serta Motivasi Pelajar - Yahaya, Munaratul Aini (2020)
Kajian ini bertujuan untuk membangun dan menilai keberkesanan Manual Elektrokimia Tingkatan 4 dalam meningkatkan Pemahaman Konsep (PK) Elektrokimia Tingkatan 4 berdasarkan spesifikasi Kurikulum Bersepadu Sekolah Menengah (KBSM) yang ditetapkan oleh Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM). Asimilasi Kemahiran Penaakulan Saintifik (KPS) ke dalam isi kandungan topik Elektrokimia Tingkatan 4 diharapkan dapat membantu Pemahaman Konsep (PK) Elektrokimia pelajar. Struktur perdebatan Toulmin (1958) dalam mencari jawapan digunakan. Teori Pembentukan Konsep Bruner (1973) turut diasimilasikan dalam Pemahaman Konsep (PK) Elektrokimia pelajar Tingkatan 4. Tahap Motivasi Belajar (MB) semasa kajian ini dijalankan juga turut dikaji.