The Effectiveness Of Ceiba Pentandra Modified Fiber In Removing Anion From Eutrophic Water - Abd Rahman, Nur Syazwani (2020)
Beberapa kaedah telah diperkenalkan di seluruh dunia untuk menyingkirkan nutrien anionik berlebihan dalam air eutrofik. Disebabkan anion ini sangat halus, penyingkirannya menggunakan karbon teraktif adalah sukar. Tujuan utama kajian ini adalah untuk menyelidik potensi serat kekabu (Ceiba pentandra) sebagai bahan penjerap boleh diperbaharui untuk menyingkirkan nutrien anionik. Penjerap berasaskan kertas makmal serat kekabu mikrofibril telah disediakan dengan mendedahkan serat kekabu kepada pra-rawatan menggunakan natrium hipoklorit (TT), diikuti dengan teknik pengisaran bebola basah (BM) pada keadaan tertentu. Untuk meningkatkan sifat mekanikal penjerap berasaskan kertas makmal khususnya dalam keadaan basah,pengubahsuaian klik azida-alkuna telah diperkenalkan.