Peranan Institusi Pendidikan Tinggi Berteraskan Islam Terhadap Pembangunan Wilayah-Bandar Di Malaysia - Idris, Nur Rafidah Asyikin (2020)
Kajian ini adalah kajian penerokaan antara muka bidang Geografi denganPendidikan Tinggi. Banyak yang telah diperkatakan tentang dasar dan amalan pendidikan tinggi, khususnya pendidikan tinggi merupakan pemangkin kepada pembangunan negara. Berdasarkan dasar dan amalan yang telah terbukti, Malaysia telah melancarkan Pelan Strategik Pengajian Tinggi, 2020 (PSPTN) pada tahun 2007 dan selepas itu Pelan Pembangunan Pendidikan Tinggi Malaysia 2015-2025 (PPPM- PT) untuk memperkasakan pendidikan tinggi dalam menangani cabaran masa hadapan. PPPM-PT telah memperkenalkan sepuluh lonjakan untuk melahirkan graduan yang holistik dan seimbang dengan minda keusahawanan, dan mampu menjana peluang pekerjaan.