Analisis Faktor-Faktor Yang Mempengaruhi Penggunaan Sumber Alam Semula Jadi Dalam Kalangan Isi Rumah Miskin Luar Bandar Di Mukim Jerlun, Kedah, Malaysia - Abu Bakar, Mohd Azmeer (2020)
Sumber semula jadi seperti sumber tanah, sungai dan sumber laut dapat menyediakan pelbagai manfaat di mana boleh digunakan secara langsung mahupun tidak langsung oleh isi rumah miskin khususnya di kawasan luar bandar. Dalam mengurangkan keadaan kemiskinan, penggunaan sumber semula jadi merupakan satu interaksi penting yang menunjukkan tingkahlaku dan aktiviti yang dilakukan oleh isi rumah miskin terhadap sumber semula jadi dalam mendapatkan manfaat pembekalan untuk meneruskan kehidupan harian