Kekuasaan Politik Dalam Al-Qur‘Ān Dan Al-Sunnah Dan Analisis Isu-Isu Politik Terpilih Di Malaysia - Salleh Hudin, Abu Hafiz (2020)
Amalan politik, pentadbiran dan pemerintah umat Islam lebih seribu empat ratus tahun yang lalu telah berjalan dengan rekod sejarah tanpa panduan jelas dan terperinci yang diwariskan oleh Nabī ṣallallāhu ‘alahi wa sallam tentang bagaimana ia mesti diuruskan setelah ketiadaan baginda. Para ṣaḥābat dan umat Islam selepas itu berusaha sebaik mungkin memanfaatkan asas panduan umum yang ada dalam al- Qur‘ān dan al-Sunnah bagi mentadbir sebuah negara. Namun, semangat kumpulan Islamis pasca kemerdekaan dari penjajahan dalam negara umat Islam moden yang ingin kembali kepada amalan bernegara mengikut acuan Islam, kadangkala menjadikan beberapa juzuk kecil amalan pentadbiran Islam sebagai syarat utama identiti bernegara seperti pelaksanaan ḥudūd