Kajian Terhadap Tekanan Darah Sistolik, Diastolik Dan Min Arteri Dalam Komuniti Universiti Sains Malaysia - Ali, Nor Herdawaty (2007)
Kajian terhadap pengukuran tekanan darah di kalangan subjek di Universiti Sains Malaysia (USM) dijalankan bertujuan untuk membincangkan factor faktor yang mempengaruhi tahap tekanan darah seseorang. Faktor-faktor yang diambil kira termasuklah faktor umur, jantina, kumpulan etnik, berat badan dan faktor persekitaran. Selain itu, kesan latarbelakang sosial, kesihatan, dan gaya hidup subjek terhadap tahap tekanan darah juga dikaji.