Wayang Kulit Gedek Di Negeri Kedah Darul Aman Satu Kajian Struktur Persembahan - Jong Fook, Boon (2007)
Wayang Kulit Gedek merupakan sebuah teater tradisional yang berasaskan bayang. Bayangan yang terhasil setelah cahaya dipancarkan ke atas figura figura kulit yang diukir mengikut kehendak penceritaannya, dan ia terhinggap pada kain putih yang direnggang untuk menampan bayangan tersebut. Negeri Kedah Darul Aman boleh dikatakan agak istimewa kerana seni persembahan yang dikenali sebagai "Wayang Kulit Gedek" ini hanyalah boleh didapati di sini, walaupun dari tinjauan telah didapati ia sebenarnya adalah versi asalnya dari Nang Talung, yang merupakan seni persembahan tradisional yang berasaskan bayang yang agak popular di Thailand Selatan.