Kesan Pembelajaran Berasaskan Komuniti Dalam Sains Informal Ke Atas Kemahiran Membuat Keputusan, Efikasi Kendiri Dan Pembelajaran Terarah Kendiri Dalam Kalangan Pelajar Tingkatan Empat - Abdul Razak, Shuhairi (2014)
Secara umumnnya, pengajaran sains secara formal di sekolah masih dilaksanakan dengan cara lama iaitu dengan menekankan cara hafalan fakta, konsep mahupun prinsip dan tidak berfokus kepada aktiviti pemikiran kritikal seperti kemahiran membuat keputusan.Pendekatan ini menyebabkan pelajar pasif menghadiri kelas, mempunyai efikasi kendiri yang rendah tanpa membuat persediaan awal dan kesediaan yang kurang untuk belajarsecara terarah kendiri. Justeru kajian ini bertujuan untuk mengenal pasti kesan PBKdalam sains informal ke atas kemahiran membuat keputusan, efikasi kendiri danpembelajaran terarah kendiri dalam kalangan pelajar Tingkatan Empat.