Matlamat Akhir Pembangunan Berteraskan Islam:Kajian Berdasarkan Kitab Sahih Al-Bukhariy - Ithnan, Kamarulariffin (2020)
Dalam melaksanakan Pembangunan Berteraskan Islam (PBI), sesetengah pihak mengatakan al-ghayat al-„ulya (matlamat akhir tertinggi) pembangunan adalah al-falah (kejayaan). Sebahagiannya yang lain pula berpendapat mardat Allah (mencapai reda Allah), al-fawz (kemenangan) dan al-sa„adat (kebahagiaan di dunia dan akhirat) sebagai matlamat akhir pembangunan. Persoalannya, apakah yang dimaksudkan dengan matlamat akhir pembangunan itu? Apakah sebenarnya matlamat akhir pembangunan itu? Kajian ini cuba mencari jawapan kepada persoalan-persoalan ini dengan menumpukan kepada al-falah dan mardat Allah. Adakah matlamat PBI itu al-falah seperti yang dikatakan oleh sesetengah pihak sebagai matlamat akhir iaitu di dunia ia berupa kejayaan yang berbentuk kemewahan, kesenangan, kekayaan dan ketenangan, manakala di akhirat pula akan mendapat syurga Allah SWT? Atau adakah matlamat akhir pembangunan berteraskan Islam itu adalah mardat Allah? Untuk merungkai permasalahan ini, kajian ini dibuat dengan tumpuan khusus terhadap Hadith-hadith Rasulullah SAW yang diriwayatkan oleh Imam al-Bukhariy r.h. dalam kitab Hadithnya bernama Sahih al-Bukhariy. Bagi mencapainya, kajian berbentuk penerokaan dan deskriptif dengan menggunakan kaedah kepustakaan dilakukan. Hadith-hadith matlamat akhir pembangunan yang dikenal pasti dipilih berdasarkan istilah atau makna istilah dalam Hadith yang boleh dikaitkan dengan al-ghayat al-„ulya (matlamat akhir).