Pelaksanaan Kod Etika Islam Di Institusi Pembangunan Berteraskan Islam: Kajian Kes Di Lembaga Tabung Haji Malaysia - Kamri, Nor 'Azzah (2007)
Kajian ini adalah berkenaan kod etika lslam di institusi pembangunan berteraskan lslam, khususnya di Lembaga Tabung Haji Malaysia (Tabung Haji). Secara umumnya, tujuan kajian adalah untuk meneliti Nilai dan Etika Kerja Tabung Haji (NEKTH) dari segi teori dan praktis. Secara khususnya pula, kajian ini mempunyai empat objektif. Pertama ialah untuk meneliti asas-asas dalam pembentukan dan pelaksanaan kod etika lslam. Keduanya adalah untuk menganalisis kandungan NEKTH dan dasar pelaksanaannya. Ketiga, untuk mengukur tahap pelaksanaan NEKTH ke atas pembentukan budaya kerja beretika dalam kalangan kakitangan Tabung Haji daripada perspektif pengurusan pembangunan berteraskan lslam. Keempat, untuk merumuskan mekanisme pelaksanaan kod etika lslam yang serasi dengan acuan lslam dari segi teori dan praktis.