Kajian Pemikiran Dan Perjuangan Dakwah Muhammad ‘Uthman El-Muhammady - Mohd Ghazali, Ummi Zainab (2020)
Muhammad Uthman El-Muhammady merupakan salah seorang tokoh pemikir Islam yang terkenal di Malaysia mahupun Nusantara. Beliau memiliki pengaruh yang besar dalam perkembangan penyebaran dakwah dan intelektual. Kepentingan pengaruhnya dapat dirasakan dalam segenap aspek kehidupan masyarakat Islam di rantau ini menerusi hasil makalah-makalah beliau selain peranan aktifnya dalam penyebaran dakwah serta ilmu sepanjang hayatnya. Justeru, sumbangan dari aspek pemikiran dan perjuangan beliau telah menjadi fokus utama dalam kajian ini. Metode analisis deskriptif akan digunakan dalam kajian ini yang mana penulis akan merujuk serta menganalisis pemikiran „Uthman El-Muhammady berdasarkan tulisan beliau dalam makalah-makalah dan buku-buku yang ditulis oleh beliau serta transkripsi ucapan beliau daripada sumber audio visual.