Novel-Novel Salmi Manja – Satu Kajian Struktur - Kamaruddin, Lon Akmar (Universiti Sains Malaysia, 1982)
Pada dasarnya kajian ke atas novel-novel Salmi Manja adalah untuk melihat novel-novel ini sebagai satu hasil seni.Oleh kerana itu, adalah menjadi tujuan utama kajian ini untuk menganalisa secara structural iaitu meneliti aspek-aspek tema, plot, perwatakan, latar, Bahasa dan gaya dan sudut pandangannya dengan melihat hubungkait aspek-aspek tersebut antara satu sama lain dan antara satu dengan keseluruhannya