Penempatan Peneroka Di Rancangan Kemajuan Tanah Beris Lalang, Bachok Suatu Penilaian Sosio – Ekonomi Para Peneroka - Ghani, Rahimi Ab. (Universiti Sains Malaysia, 1984)
Matlamat utama dalam Dasar Ekonomi Baru ialah untuk membasmi kemiskinan dan Menyusun semula masyarakat.Melalui objektif serampang dua mata kerajaan berhasrat dan berharap agar ianya dapat dipergunakan untuk menyelesaikan masalah sosio-ekonomi masyarakat.Satu langkah yang dianggap paling berkesan dalam menyelesaikan maslah sosio-ekonomi masyarakat luar bandar ialah dengan memperkenalkan rancangan pembangunan tanah.