Kajian Analisa Kandungan Akhbar Terhadap Aspek Laporan Pemberitaan Penyiasatan Ke Atas Empat Akhbar Harian Dan Mingguan Yang Terpilih Selama Dua Tahun Iaitu Dari Bulan Januari 1980 Hingga Januari 1982 - Kadir, Baharudin Abdul (Universiti Sains Malaysia, 1983)
Kajian ini menggunakan kaedah analisa kandungan untuk menganalisa isi kandungan akhbar ke atas bentuk pemberitaan penyiasatan sahaja.Tesis ini mengandungi enam bab kesemuanya tidak termasuk lampiran dan rujukan. Bab pertama Pendahuluan menerangkan latar belakang persoalan dan sebab-sebab mengapa penulis memilih kajian ini. bab Kedua Hesensi Buku berkaitan dengan analisa buku-buku dan kajian-kajian yang telah dibuat oleh penyelidik mengenai tajuk yang sama. Dan bab Ketiga Kaedah Penyelidikan menerangkan kaedah yang diguna dalam kajian ini serta menjelaskan konsep-konsep yang diguna dalam kajian ini. Bab Keempat Analisa Kajian mengemukakan hasil-hasil penyelidikan yang dibuat dengan datadata dan jadual-jadual yang tepat. Ini disertakan juga dengan penghuraian dari penulis mengenai penemuan-penemuan tersebut. Kemudian Bab Lima Penutup memberi kesimpulan dan pandangan penulis mengenai penyelidikan yang dibuat. van disertakan dengan temuduga dengan editor akhbar mengenai permasalahan kajian ini. Akhirnya Bab Enam Undang-Undang Akhbar membincangkan mengenai akta-akta yang terlibat secara lansung dengan akhbar untuk pengetahuan wartawan terutama yang melibatkan diri dalam pemberitaan penyiasatan.