Penglibatan Orientalis Yahudi Dalam Pengkajian Al-Quran: Kajian Terhadap Pemikiran Nessim Joseph Dawood Dalam “The Koran” - Mohamad, Mohd Zulfahmi (2020)
Kajian ini berkisar mengenai pemikiran golongan orientalis Yahudi mengenai al-Quran secara khususnya. Tumpuan kajian diberikan kepada sebuah karya terjemahan al-Quran yang dihasilkan oleh Nessim Joseph Dawood yang berasal daripada Iraq namun telah berhijrah ke United Kingdom. Objektif kajian ini antara lain ialah mengenal pasti sejarah penglibatan orientalis Yahudi dalam bidang pengkajian al-Quran. Selanjutnya objektif kajian juga bertujuan untuk mengetahui biografi N.J. Dawood. Isi objektif terpenting kajian ini ialah menganalisis metodologi N.J. Dawood dalam karya The Koran seterusnya mengkaji pemikiran beliau terhadap al-Quran melalui karya The Koran ini. Kajian ini berusaha untuk meneroka dan menyelidik elemen pemikiran Nessim Joseph Dawood