Rancangan Tanah Pemuda Sungai Lenek dan Rancangan Tanah Beliawanis Bukit Mambai Segamat Johor - Noor, Khamis Haji (Universiti Sains Malaysia, 1984)
Rancangan Tanah Belia ialah satu projek pembangunan tanah pertanian kelapa sawit secara komersial denean penempatan beramai-ramai khusus untuk belia dan beliawanis yang telah dilaksanakan oleh Kerajaan Negeri Johor semenjak awal tahun 1970an,sehingga hari ini terdapat 3 buah Rancangan Tanah Belia di negeri ini iaitu Rancangan Tanah Pemuda Ulu Tebrau di Johor Bahru,Rancangan Tanah Pemuda Sungai Lenek dan Rancangan Tanah Beliawanis Bukit Mambai yang keduaduanya terletak di Daerah'Segamat.Ketiga-tiea projek ini telah memberikan pekerjaan di bidang pertanian seramai 254 orang,84 orang darinya terdiri dari para beliawanis di ladang kelapa sawit yang seluas 1,012.87 hektar.