Perbandingan Kemiskinan Di Dalam Masyarakat Pertanian Tradisional Dan Masyarakat Pekerja Ladang: Suatu Kajian Kes Di Mukim Macap, Simpang Rengam, Kluang, Johor - Mohamed, Ibrahim (Universiti Sains Malaysia, 1982)
Masyarakat pertanian di Malaysia boleh dikategorikan ke dalam dua sektor – Pertanian Tradisional dan Pertanian Moden. Dualisme yang wujud bukan sahaja pada masyarakat tetapi juga modal, teknologi, kepakaran, pengurusan, buruh, pengeluaran, pendapatan, pasaran, lokasi, dan juga pendedahan kepada peluang – peluang dan maklumat ini bagi memajukan perusahaannya.