Kongsi-Kongsi Gelap China Di Pulau Pinang Pada Abad Kesembilan Belas - Chan, Chai Hock (Universiti Sains Malaysia, 1983)
Dalam kajian mengenai kongsi-kongsi gelap China yang wujud di Pulau Pinang pada abad kesembilan belas, penulis cuba mengemukakan beberapa pandangannya mengenai kongsi-kongsi gelap ini.Mengenai soal sama ada jawatan-jawatan dalam organisasi kongsi gelap seperti Toh Pek Kong (Pakatan Kian Teik) diwarisi atau tidak. Pandangan si penulis ini adalah berbeza dengan pendapat-pendapat sarjana seperti M.L.Wynne dan W.Lo Blythe. Disamping itu, penulis cuma mengemukakan pendapatnya diantara faktor budaya dan faktor ekonomi, faktor mana yang sebenarnya lebih domino yang mengakibatkan perkembangan pesat kongsi-kongsi gelap ini pada abad kesembilan belas, Berkaitan dengan Rusuhan Pulau Pinang 1867, penulis sekali lagi mengemukakan pandangannya mengenai peristiwa ini. Pandangannya bertentangan dengan pendapat sarjana-sarjana tertentu