Puisi Sebagai Cerminan Diri Dalaman - Nasir, Masita Md. (Universiti Sains Malaysia, 2004)
Latihan Ilmiah ini dijalankan bertujuan untuk menyelusuri makna kehidupan penyair di sebalik puisi. Penyair meluahkan perasaan yang lahir dari jiwa untuk dicantumkan menjadi sebuah puisi. Lazimnya puisi bersandar kepada kecenderungan penyair yang bergantung kepada sikap dan pemikiran diri dan masyarakat sekitar. Oleh yang demikian, kajian ini amat perlu untuk membuka minda masyarakat kepada kekuatan puisi yang diciptakan oleh penyair lalu dihubungkan dengan teori psikologi sebagai salah satu pendekatan.