Satu Tinjauan Umum Tentang Sejarah Perkembangan Umno Kulim (Kedah Selatan) 1946 - 1963 Dalam Konteks Negeri Kedah Dan Nasional Amnya - Khalid, Mahiran (Universiti Sains Malaysia, 1983)
Latihan ilmiah ini adalah bertujuan untuk mengutarakan satu tinjauan mengenai perkembangan Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu atau lebih dikenali sebagai UMNO dengan memberi perhatian khusus di daerah Kulim (Kedah Selatan) dalam konteks negeri Kedah dan Nasional amnya.UMNO yang telah ditubuhkan selepas Perang Dunia Kedua, bertujuan untuk mendapatkan kemerdekaan daripada pihak Inggeris Intipati daripada latihan ilmiah ini akan menekankan bagaimana sambutan orang-orang Melayu di daerah Kulim khususnya dan Kedah amnya terhadap penubuhan UMNO ini dan apakah usaha-usaha yang mereka jalankan untuk menjadikan UMNO bahagian Kulim ini mendapat sambutan daripada orang ramai.