Angkatan Pelukis Semenanjung, Tegaknya Ditunggak Ide "Kemelayuan" - Husin, Wanali Wan (Universiti Sains Malaysia, 1982)
Seperti mula yang direncanakan samada juga dalam memilih tajuk dan pencarin bahan data sepertimana yana dipersetujui dengan penyelia, terkhususnya aspek kajian ini mengandungi jangka masa yang ditentukan berasaskan kronologi terbatas kepada Zaman pimpinan Hoessin Enas bermula tahun 1957 - 1964, kemudian pergerakan Angkatan Pelukis Semenanjung menuju zaman peralihannya pada zaman Mazli Som 1964-1972 dan 1974 - 1978. Pergerakan-pergerakan APS ini mula dikaji dan dibahas di mana dalam penulisan saya lebih menekankan sejarah pertubuhan APS, tentang sumbangannya kepada pelukis-pelukis melayu dan proses hubungannya yang erat dan tarikan dari kegiatan senilukis di Indonesia seperti Persagi yang bercita-cita besar ditubuhkan 1937.