Penghijrahan orang-orang Banjar ke Tanah Melayu : pembukaan dan perkembangan Kampung Cangkat Banjar (1917-1940-an) : satu tinj - Ibrahim, Hasanal Akram (Universiti Sains Malaysia, 1988)
Kawasan kampung Cangkat Banjar yang dikaji oleh penulis terletak di Daerah Perak Tengah, Perak Darul Ridzuan. Perak Tengah adalah gabungan dua buah daerah kecil iaitu Daerah Kecil Parit dan Daerah Kecil Kampung Gajah dengan keluasan masing-masing 216 batu persegi dan 279 batu persegi.Kedudukan kampung tersebut dengan lebih tepat ialah di dalam mukim Belanja, iaitu salah sebuah daripada empat buah mukim yang berada di bawah pentadbiran Daerah Kecil Parit.