Taman Rekreasi Di Satu Kawasan Bandar - Kajian kes mengenai Taman Tasik Titiwangsa dan Taman Tasik Perdana, Kuala Lumpur - Chen, Yoke Mee (Universiti Sains Malaysia, 1984)
Latihan ilmiah ini adalah berdasarkan pengajian mengenai taman-taman rekreasi di Kuala Lumpur. Taman taman rekreasi yang dipilih untuk pengajian adalah Taman Tasik Titiwangsa dan Taman Tasik Perdana. Pengajian ini dibuat dalam 3 bahagian. di Kuala Lumpur. dapat inenyumbang terhadap ekonomi Kuala Lumpur, maka ianya tidak berapa dihargai oleh perancang-perancang bandar. Pembahagian hanya sebahagian kecil sahaja yang mengandungi taman-tarnan rekreasi. Lawatan ke taman-tarnan rekreasi adalah dibincangkan dari segi ciri-ciri dan pola. Lokasi adalah berkaitan rapat dengan kawasankawasan tadahan, pusat-pusat kependudukan. Banyak kekurangan dari segi kemudahan-kemudahan yang disediakan di sekitar taman-tarnan itu dan kawasan luarnya telah terdedah. Perancangan untuk tamantarnan yang baik lokasinya dan juga penyediaan kemudahankemudahan yang baik sangatlah diperlukan. Bahagian tiga memperlihatkan aspek-aspek mengenai tekanantekanan dari alam sekitar perbandaran, pemusnahan alam sekitar, Bahagian pertama membincangkan darihal pola penggunaan tanah Pola penggunaan tanah di Kuala Lumpur yang mempunyai nilai ekonomi adalah diberi keutamaan. Penggunaan tanah seperti kawasan-kawasan lapang mempunyai nilai-nilai sosial yang tidak boleh dibilang. Oleh kerana kawasan-kawasan lapang tidak kawasan lapang adalah terhad kepada peratus yang kecil. Dari ini, tekanan-tekanan dari kerja, penduduk yang kian bertambah dan keperluan-keperluan kumpulan berpcndapatan rendah telah menyumbang kcpada keperluan yang semakin meningkat taman- taman rekreasi dalam bandar-bandar. Ketigar-tiga bahagian yang dibincanglcan di atas Cuba mendedahkan bahawa taman-taman rekreasi adalah sangat diperlukan di Kuala Lumpur. Setakat ini, keperluan untuk taman-taman yang lebih belum lagi ditunaikan. Penduduk masih terpaksa berpuas hati dengan 2 taman utama di kota untuk keperluan-keperluan rekreasi merekr. Taman-taman lain yang lebih kecil dan berdekatan dengan rumah mereka tidak lagi sesuai untuk rekreasi kerana tidak dijagai dengan baik. Sikap terhadap faedah-faedah yang boleh didapati dari tamantaman rekreasi haruslah berubah. Bemikiannya juga dasar-dasar supaya roang-orang di Kuala Lumpur boleh mcnjalani suatu keadaan hidup yang lebih selesa.