Sejarah Kebangkitan Persatuan-Persatuan Islam Di Sabah Dari Tahun 1945 - 1972 - Osman, Ahmad Tahir Ali (Universiti Sains Malaysia, 1983)
Sabah yang dahulunya dikenali sebagai North Borneo telah melalui tiga jenis penjajahan. Bermula dengan kemasukan Chartered Company, Jepun dan British Colony. Sejarah penjajahan ini agak menarik kerana ianya telah melibatkan kehidunan penduduk tempatan samada dari segi politik, sosial,ekonomi dan Ugama. Semr.ngat kemerdekaan p-.da tahun-tahun 1950an dan 60an wujud adalah kerana adanya kebangkitan semangat mempertahankan kecucian Islam. Atas dasar inilah maka saya telah memberi tumpuan kajian ini kenada kebangkitan Persatuan-persntuan Islam di Sabah dari tahun 1945 - 1972. Tahun-tahun 1940 adalah tahap dimana penduduk tempatan dipengaruhi oleh idea-idea kebangsaan bercarnpur keislaman dari negeri jiran seperti Bruneo Singapura terutamanya dari Semenanjung Malaysia. Sebelum tahun 1940 penduduk tempatan masih kabor dengan semangat kebangsaan, erti kedaulatan dan erti mempertahankan bangsa dan Agama. Dengan adanya pembukaan cawangan pertubuhan-pertubuhan dari Semenanjung Malaysia berserta dengan kemasukan pemimpin-pemimpinnya, akhirnya memberi kesedaran kepada penduduk tempatan untuk turut memperjuangkan kedaulatan bangsa dan agama mereka. Kajian yang dibuat oleh penulis dihadkan kepada tahun 1972, walau bagaimanapun tidak dinafikan pada aspek tertentu penulis melanjutkannya hingga tahun 1976 terutamanya aktiviti USIA.