Kegiatan Politik Guru-Guru Tamil Menjelang Krisis Kepimpinan Parti Pusat Mic 1971-1980 - Murugasan, Balakrishnan (Universiti Sains Malaysia, 1983)
Kaum India di Semenanjung Malaysia sebenarnya adalah berasal dari negeri India.Mereka telah berhijrah masuk ke Semenanjung Malaysia awal abad yang ke 20. Sebahagian besar dari mereka adalah dibawa masuk oleh pemerintah masuk Inggeris untuk bekerja di ladang-ladang Sebahagian lagi dan juga untuk menjalankan perniagaan kecil di tempat kediaman golongan penghijrah India tersebut. India yang berasal dari India Selatan dan India Utara. Kaum India Selatan meliputi oleh orang-orang Tamil, Telugu dan Malayalee sementara kaum India Utara pula meliputi oleh orang-orang Sikh Sind dan Punjabi. Penduduk ini dipecahbelahkan oleh bahasa pertutumastautin di Semenanjung. Di dalam kalangan orang-orang Tamil, 70% daripadanya adalah bekerja sebagai penoreh getah dan boroh am di ladang sementara 30% yang lain bekerja sebagai reniaga kecil Orang Tamil ini terdiri dari kasta Sudra iaitu kaum yang bukan Brahmin dan Harijan. di bandar-bandar besar dan pekan-pekan kecil yang terdapat berhampiran dengan ladang-ladang getah dan yang berlainan dan pekerjaan yang berbeza semasa mereka bergetah yang dimiliki oleh Syarikat Permohonan Inggeris. dibawa masuk untuk berkhidmat dalam sektor perkhidmatan awatn Penduduk India yang datang itu adalah terdiri dari orang-orang Dalam kumpulan penduduk ini orang Tamil membentuk 80% daripada penduduk keseluruhannya.