Satu Analisa Kuantitatif Mengukur Bias Dalam Akhbar Tempatan - S. Jessy, Balbeer (Universiti Sains Malaysia, 1983)
Melalui kajian ini beberapa hipotesis yang di bentuk ingin menunjukkan bahawa perantaraan bahasa dan ethnik : a ) mencerminkan perbezaan dalam permainan berita ( newsplay) b) mencerminkan perbezaan dalam luas ruang dalam akhbar. la juga ingin menunjukkan bahawa akhbar Malaysia adalah berat sabelah terhadap parti politik yang melibatkan kaum di Malaysia dan juga bahawa parti memerintah seringkali mendapat perhatian khas.