Riwayat kemunculan dan kemusnahan Kuala Kubu, 1883-1931 - Abdullah, Mohd Abd Rahim (Universiti Sains Malaysia, 1984)
Kuala kubu adalah sebuah bandar yang rnernpunyai sejarah yang agak ganjil. Bandar ini muncul dengan begitu pesat dan juga musnah dengan segera pada penhujung tahun 1920-an.Dalam buku-buku sejarah Malaya nasib Kuala Kubu belum lagi dibicarakan secara mendalam