Bebas Nilai Dalam Penyelidikan Saintifik : Kajian Dari Perspektif Perkaedahan Penyelidikan Berteraskan Islam - Alias, Mohd Syahmir (2016)
Dalam menjalankan penyelidikan, seseorang pengkaji perlu mengambil kira suatu pandangan bagi memandu orientasi dasar penyelidikannya. Pandangan ini dikenali sebagai tasawur penyelidikan yang merangkumi aspek epistemologi, ontologi, dan aksiologi.