Perkembangan pendidikan Negeri Johor 1928-1938 - Abdul Aziz, Hamidon (Universiti Sains Malaysia., 1973)
Negeri Johor merupakan salah sebuah dari negeri-negeri yang tidak bersekutu di Tanah Melayu sebelum tahun 1948.Walau bagaimanapun hubungan di antara pihak British dengan kerajaan Johor adalah amat rapat.