Sejarah rengkas ekonomi Pulau Pinang dari tahun 1786-1867 - Othman, Basariah (Universiti Sains Malaysia, 1973)
Sejarah rengkas dari tahun 1789-1867 ini sengaja dihadkan kerana selepas tahun 1867 Pemerintahan British di negeri selat telah dipindahkan dari pentadbiran di India ke London.Dan sejak tarikh itu merupakan sepertisatu garis pemisah didalam perubahan taktik pemerinathan British di Pulau Pinang