Peranan Dato' Lembaga di dalam masyarakat Melayu di daerah Rembau - Othman, Abu Hurairah (Universiti Sains Malaysia, 1989)
Tajuk yang akan dibicarakan ialah Peranan Dato' Lembaga di dalam masyarakat Melayu di daerah Rembau sebelum Merdeka .Kajian ini adalah secara umum dan penekanan hanaya dibuat untuk daerah Rembau.Daerah Rembau di pilih kerana amalan Adat Pepatih masih diamalkan hingga ke hari ini dan Dato Lembaga masih lagi berfungsi.