Pertumbohan Dan Perkembangan Sekolah Ugama Anjuran Majlis Ugama Islam Kelantan Dengan Tinjauan Khas Keadaan Maahad Muhammad (Arab) 1937 – 1976 - Sulong, Hasan (Universiti Sains Malaysia, 1977)
Tujuan utama kajian ini adalah sebagai satu latihan ilmiah sejarah untuk memenuhi syarat mendapat ijazah sarjana muda di pusat pengajian ilmu kemanusiaan. Tajuk yang menarik ini belum lagi hingga kurang diketahui umum tentang pergolakan sejarah pertumbuhan dan perkembangannya. Dan kajian ini cuba mentafsirkan dan menjelaskan keadaanya sepanjang tahun-tahun 1937 – 1976.