Pola Gunatanah Bandar Kota Kinabalu: Implikasi Dan Pengaruhnya - PPIK, Pusat Pengajian Ilmu Kemanusiaan (Universiti Sains Malaysia, 1986)
Walaupun bandar sering dianggap sebagai lambang pembangunan dan kemajuan suatu masyarakat, tetapi wujud juga fenomena-fenomena negatif di dalam masyarakat bandar telah mendorong penulis untuk membuat kajian mengenai punca sebenar wujudnya keadaan ini dari sudut pandangan geografi.