Liputan Berita-Berita Pilihanraya Umum Malaysia 1986: Analisa Kandungan Akhbar Utusan Malaysia Dan Berita Harian - Alias, Kamal Amli (Universiti Sains Malaysia, 1987)
Pilinanraya umum Cuma datang sekali dalam lima tahun jadi ianya merupakan suatu peristiwa bersejarah bagi Malaysia sebuah negara yang mengamalkan konsep demokrasi penyertaan. Maka, adalah menjadi satu kerugian besar kepada bidang komunikasi atau sejarah politik tanahair sekiranya peristiwa ini tidak dirakamkan secara ilmiah untuk dijadikan khazanah atau suniber rujukan bagi generasi akan datang.