Sejarah pekan Cina 1821-1945 : asal usul penubuhan dan perkembangannya hingga zaman pendudukan Jepun - Md. Isa, Ismail (Universiti Sains Malaysia, 1988)
Pekan Cina terletak dalam satu kawasan yang terhad keluasannya dan kebanyakan penduduknya adalah terdiri dari orang-orang Cina.Ianya juga merupakan antara penempatan awal orang-orang cina di Kedah.Keunikan sejarah Pekan Cina kerana di sini tidak ada bijih timah yang sering dikaitkan dengan pertempatan orang-orang Cina.