Perusahaan padi dalam tahun 20an : satu kes studi di daerah Pekan, Pahang - Wan Omar., Wan Jamaluddin (Universiti Sains Malaysia, 1981)
Pekan terletak kira-kira 5 batu dari kuala sungai Pahang.dI Kuala Pahang yang mengendalikan import dan export ke daerah Pekan dan Negeri Pahang.Selain dari kuala Pahang,pelabuhan lainseperti Rompin dan Endau juga terletak di dalam daerah Pekan dan Kuala Kuantan,pelabuhan bagi daerah Kuantan