Memahami pembuatan keputusan penolakan pembedahan kanser payudara oleh pesakit dan suami mereka - Yusoff, Mohd Nasir Che Mohd (Pusat Pengajian Sains Perubatan, Universiti Sains Malaysia, 2011)
Kajian ini dijalankan bertujuan untuk mengetahui dengan mendalam terhadap isu mengapa wanita (dan suami) lewat dalam membuat keputusan untuk menjalani pembedahan kanser payudara. Kajian ini juga mengenalpasti apakah isu-isu yang signifikan di sebalik kes-kes kelewatan ini.