Sejarah perkembangan pasukan polis di Negeri Sembilan dari akhir 1880an (1888-1891) hingga akhir 1890an (1896-1901) serta hubung kait antara aspek-aspek kepolisan dengan kejadian jenayah - Fadzil., Hasilina (Universiti Sains Malaysia, 1992)
Tujuan bab ini adalah untuk memberikan penjelasan-penjelasan mengenai tarif/definisi pasukan polis serta pangkat-pangkat yang terdapat di dalam pasukan polis,takrif jenayah serta jenis-jenis dan memberikan gambaran lokasi kajian yang dipilih