High Speed CMOS VCO For Advanced Communications [TK7871.99.M99 C435 2003 f rb][Microfiche 7271]. - PPKEE, Pusat Pengajian Kejuruteraan Elektrik & Elektronik (2003)
Peningkatan keperluan bagi komunikasi tanpa wayar dalam suara dan data telah memotivasikan kerja-kerja untuk meningkatkan tahap intregrasi dalam pemancar-penerima berfrekuensi radio (RF) baru-baru ini.