Pengambilan bekerja orang-orang Melayu (Employment of Malays) : kajian di Negeri-Negeri Melayu Bersekutu, 1900an-1950an - Rohani, Fauziah (Universiti Sains Malaysia, 1982)
Kajian ini berkisar pada tahun 1990an sehingga 1950an memandangkan kepada pada tahun inilah bermula ura-ura untuk kearah berkerajaan sendiri. Apa yang dimaksudkan disini kerajaan Inggeris secara sedikit demi sedikit cuba menyerahkan jentera pentadbiran kepada rakyat tempatan dengan dibantu dan diperhatikan oleh pegawai-pegawai Inggeris sendiri. Perkara ini amatlah penting untuk mengetahui setakat mana orang-orang Melayu berkebolehan menjalankan pentadbiran tanpa bantuan dan tunjuk ajar yang sepenuhnya daripada orang asing.