Kerahan tenaga dan kesetiaan masyarakat Cina di Malaya 1948-1960 - Chan, Moi (Universiti Sains Malaysia, 1988)
Ternyata malumat tersurat kerahan tenaga di bawah Peraturan Tenaga Manusia ialah menambahkan kekuatan tenaga untuk mematahkan pemberontakan komunis secara berkesan.Namun begitu,sepertimana yang dapat diperhatikan di dalam Ordinan Kerahan Tenaga di Persekutuan Tanah Melayu (1952) dan di Singapura (1954),mahupun Peraturan Tenaga Manusia,kerahan tenaga mempunyai makna dan implikasi yang lebih besar kerana ia juga merupakan suatu alat pembangunan negara