Syair Haris Fadilah - Al-Amudi., Muhammad Abdullah (Universiti Sains Malaysia, 1982)
Di antara karya-karya sastera Melayu tradisional dalam bentuk syair jenis roman.Penulis memilih teks Syair Haris Fadilah untuk dibuat kajian dan penelitian.Pemilihan ini adalah kerana teks ini mempunyai unsur-unsur keislaman didalamnya dan juga persolan yang dibawakan di dalamnya agak berlainan daripada lain-lain Syair jenis roman khasnya.