Perwatakan dalam novel Interlok karya Abdullah Hussain - Ismail, Muhammad Isa (Universiti Sains Malaysia, 1976)
Dalam perbicaraan tentang novel- novel Melayu seringkali soal perwatakan diperkatakan.Tetapi soal perwatakan ini selalunya hanya diperkatakan secara sepintas lalu bersama dengan perbicaraanterhadap unsur-unsur lain teama,plot latar dan lain-lain